“N-a fost. Este și va fi” – O incursiune tragicomică în zorii Revoluției Române

    “N-a fost. Este și va fi”, în regia lui Radu Savin, este o explorare a paradoxului uman în mijlocul evenimentelor istorice masive.

Un microcosmos în mijlocul Revoluției

Portretul se concentrează pe două personaje principale, muncitori la o uzină, trimiși într-o misiune aparent banală în a doua zi a Revoluției din 1989: să fure un portret al lui Ceaușescu dintr-o școală vecină. Acest microcosmos creat de Savin este o oglindă a stării societății în perioada respectivă, cu indivizi surprinși de ritmul alert al evenimentelor și încercând să se adapteze la noua realitate.

O privire asupra umanității

Prin alegerea de a-și centra povestea pe o situație aparent absurdă și trivială în contextul Revoluției, Savin scoate în evidență fragilitatea și limitările naturii umane, evidențiind faptul că, de multe ori, oamenii pot fi preocupați de micile lor probleme și preocupări chiar și în mijlocul unor schimbări de proporții istorice.

Realizarea tehnică și provocările producției

Având la bază un microbuget și resurse limitate, echipa de producție a reușit să creeze o operă vizuală impresionantă, cu scene filmate în București și Alexandria. Savin remarcă dificultățile întâmpinate în timpul producției, de la condițiile meteo nefavorabile, la nevoia de a acoperi detalii specifice anotimpului pentru a recrea atmosfera de decembrie.

Influențe și inspirație

Regizorul Radu Savin recunoaște influența Noului Val în cinema românesc asupra operei sale, menționându-i pe Cristian Mungiu, Cristi Puiu și Corneliu Porumboiu ca surse de inspirație. Cu toate acestea, el urmărește nu doar să imite, ci să ofere o interpretare personală a realităților societății românești.

Viitorul lui Radu Savin

În ceea ce privește viitorul său ca regizor, Savin a discutat despre dorința sa de a explora teme diverse, mai departe de perioada comunistă. Pe lângă acest lucru, scurtmetrajul său a născut un spectacol de teatru imersiv intitulat “Eu nu am furat niciodată nimic”, care urmează să fie transformat într-un alt scurtmetraj.

“N-a fost. Este și va fi” este o explorare captivantă a unei situații absurd de comice într-un context istoric tragic. Prin combinarea elementelor de realism și comic, Savin reușește să creeze un film memorabil care provoacă la reflecție asupra naturii umane și a modului în care indivizii navighează prin evenimente de mare amploare.

un articol realizat de Ruxandra Cojocaru 
voluntar CEFF