Raport narativ: Central European Film Festival – “Identități în mișcare”
În perioada 16-18 iunie 2023, București a găzduit evenimentul prestigios Central European Film Festival (CEFF), inițiat de regizorul Radu Gabrea și organizat în amintirea sa. Această ediție a festivalului s-a concentrat pe tema “Identități în mișcare: explorarea diversității culturale și etnice în Europa Centrală”. Evenimentul a adunat o mulțime de proiecții speciale, un masterclass de artă cinematografică, competiții de filme de scurt-metraj și un concurs video pentru tineri.
CEFF, care s-a desfășurat timp de 10 ani în Mediaș, 5 ani în Timișoara și ultimii 2 ani în București, și-a câștigat o reputație în explorarea problemelor sociale, politice și culturale contemporane prin intermediul filmului. Anul acesta, festivalul a dorit să promoveze diversitatea și conexiunile dintre diferitele comunități din Europa Centrală, încurajând dialogul și schimbul de idei prin arta cinematografică.
Evenimentele au avut loc la Sheraton Bucharest Hotel, iar programul a inclus două secțiuni noi: “Scurtmetraje”, o competiție pentru studenți pasionați de arta filmului, și “Panorama”, o selecție de filme europene. În cadrul festivalului, s-au proiectat și trei filme semnate de regretatul regizor Radu Gabrea, ca un omagiu adus acestuia.
Prima seară a festivalului, vineri, 16 iunie, a început cu un concert al trupei de pop-rock Utopia, urmat de proiecția filmului “Dincolo de nisipuri” (1974), regizat de Radu Gabrea și adaptat după romanul lui Fănuș Neagu. După aceasta, a avut loc un cocktail party, unde participanții au avut ocazia de a socializa și de a discuta despre filmele vizionate.
A doua zi, sâmbătă, 17 iunie, a început cu un masterclass intitulat “Identități în mișcare”, susținut de cineaștii Marian Mario, Aurelian Nica, Bogdan Movileanu și Tedy Necula. Aceștia au explorat subiectul identității în contextul diversității culturale și etnice. Apoi a fost proiectat filmul “Prea mic pentru un război atât de mare” (1970), un debut impresionant al regizorului Radu Gabrea, care a fost recunoscut la Festivalurile de la Cannes și Locarno.
Momentul culminant al zilei a fost competiția de filme de scurt metraj, în care tineri regizori și-au prezentat operele. Theodor Boia a câștigat prestigiosul premiu Radu Gabrea pentru
cel mai bun film de scurt metraj cu “Mame și Fiice”, un scurtmetraj emoționant care explorează vulnerabilitatea și efectul traumelor din copilărie asupra vieții adulților. Festivitatea de premiere a fost urmată de un cocktail party.
Ultima zi a festivalului, duminică, 18 iunie, a început cu proiecția filmului “O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2013), regizat de Radu Gabrea, în care au jucat actori remarcabili precum Victor Rebengiuc și Victoria Cociaș. Actrița Victoria Cociaș a fost distinsă cu premiul pentru “Cea mai bună actriță” la Festivalul Internațional de Film “LOVE IS FOLLY” din Varna, Bulgaria.
De asemenea, în această zi a avut loc decernarea premiului pentru cel mai harnic voluntar, care a fost acordat lui Diana Barbălată pentru implicarea sa activă în pregătirea evenimentului. Voluntariatul a fost subliniat ca o sursă importantă de învățare și dezvoltare personală, profesională, interculturală și lingvistică.
Festivalul s-a încheiat într-o notă de avanpremieră, cu proiecția filmului “L’ultima notte di Amore” (2023), regizat de Andrea Di Stefano. După aceasta, a fost organizat un cocktail party pentru a încheia cu succes evenimentul.
Central European Film Festival a fost susținut financiar de Centrul Național al Cinematografiei și de Asociația Românii Care Se Ajută. Printre partenerii evenimentului s-au numărat Sheraton Bucharest Hotel, CatchWave, OCN Smarketing și Școala Cunoașterii.
Festivalul a reprezentat o platformă importantă pentru promovarea cinematografiei și a diversității culturale și etnice din Europa Centrală, oferind publicului ocazia de a viziona filme de înaltă calitate și de a participa la evenimente speciale. Contactul de presă pentru mai multe informații a fost oferit prin adresa de e-mail [email protected].