CEFF 2018 – „UNIRI/DESPĂRȚIRI”

Pe final de vară din calendar, dacă nu sunteți încă plecați în vacanță, sunteți invitați la o nouă ediție a Festivalul de Film Central European. Tema din 2018 este Uniri/Despărțiri, iar filmele vin din toate colțurile lumii.

În perioada 29 august – 2 septembrie, la Timișoara are loc Festivalul de Film Central European (CEFFTM2018), care (re)unește spații, filme și activități conexe în jurul temei Uniri/Despărțiri. „Pe lângă sensul istoric, tema are și puternice incursiuni creative, sociale, emoționale. Astfel, uniri pot fi întâlnirile dintre regizori și actori în plăsmuirea unui film apreciat de critici și public. Sau conexiunile dintre ecran și spectatori, prin filme-metafore ale lumii în care trăim”, spun organizatorii.

Secțiunile din acest an sunt: Competiție, Panorama, Capitale Culturale Europene, Filme Studențești, Centenar și NO KID/DING. Partea competițională conține 8 filme din țări central, sud-est europene și nu numai, iar cea panoramică reunește 6 producții și coproducții din țări nordice și SUA. Secțiunea de filme studențești aduce în prim plan filme ale studenților de la UNATC, NATFA/National Academy for Theatre and Film Arts din Bulgaria, ADU/The Academy of Dramatic Art din Croatia și FDU/The Faculty of Dramatic Arts din Serbia. Filmele din competiție vor putea fi văzute în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, cele din Panorama, în Grădina de Vară/ Sala Capitol sau Parcul Regina Maria (Parcul Poporului), iar celelalte categorii, la Casa Artelor sau Cărturești Mercy. Juriul din acest an este format din regizorul și scenaristul Laurențiu Damian, scriitorul Marian Sorin Rădulescu și actrița Ioana Iacob.

Festivalul începe în 29 august, cu un cineconcert în Piața Unirii. Va fi o combinație de filme de război din Arhiva Națională de Filme digitalizate pentru patrimoniul european și coloană sonoră special creată pentru ele de Implant pentru Refuz. CEFFTM este realizat de Asociația Eurofest, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Timișoara și Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Institutului Cultural Român, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România și al Federației Comunităților Evreiești.